Különleges táplálkozási igények konferenciákon, rendezvényeken - 1. rész

A konferenciák, rendezvények külsős referensei gyakran nem tájékoztatnak bennünket a vendégek különleges igényeiről, amelyek nem csupán a résztvevők étkezési szokásait tükrözik, hanem valós igényekről árulkodnak. Ezekben az esetekben előfordul, hogy a catering kénytelen lesz rögtönözni és előfordul, hogy nincs teljesen tudatában annak, mely igényekről is van szó pontosan.

Ez alkalommal a laktózérzékenységről és a gluténérzékenységről ejtünk néhány szót. Rendkívül fontos, hogy a személyzet tudatában legyen annak, hogy ezek az igények, kérések nem a vendégek kényes természetét tükrözik, hanem nem-betartásuk komoly egészségügyi problémákat okozhat.
A szezonkezdő meetingen szentelhetünk 10-15 percet erre a témára, esetleg szakértő bevonásával külön felkészítő tréninget is szervezhetünk.
Ezenfelül versenyelőnyt is jelent, ha helyszínünk (illetve legfőképpen a catering) eleve felkészül a különleges táplálkozási igények kielégítésére, ezt már a bemutatkozó anyagban, brossúrákban is kiemelhetjük.

Mit is jelent tehát a laktózérzékenység illetve a gluténérzékenység?

Laktózérzékenységről

vagy laktózintolerancia) beszélünk, amikor a szervezet nem képes lebontani a tejben és tejtermékekben található cukrot. Ennek oka a laktáz nevű enzim túl alacsony szintje vagy hiánya a szervezetből. Becslések szerint egyébként a teljes népesség közel 75%-a nem képes teljesen lebontani a tejtermékekben található cukrot, az arány Észak-Európában alacsonyabb, míg Dél-Európában eléri a 70%-ot, Ázsiában és Afrikában pedig akár a 90%-ot is. Ha a laktózérzékeny személy nem tartja be a táplálkozási szabályokat, az eredmény hasmenés, rosszullét, hányás, kiütések… A konferencián való proaktív részvétel tehát ugrott….

A gluténérzékenység

(vagy lisztérzékenység) a vékonybelet érintő autoimmun betegség, nem gyógyítható, de megfelelő diétával jól kezelhető. Tévedés amúgy egyszerűen lisztérzékenységnek nevezni a gluténérzékenységet, mivel glutén nem csupán a lisztben található, hanem akár a rozsban, árpában is. A betegséget az ezekben a termékekben található fehérjékkel szembeni immunológiai intolerancia okozza, a szervezetben pedig gyulladásos reakciót okoz. A világ népességének körülbelül 1%-át érinti, de előfordulása egyes földrajzi régiókban jelentős különbségeket mutat.

Következő cikkünkben a tejfehérje-érzékenységről és a vegán étrendről ejtünk néhány szót, addig is kellemes nyárutót kívánunk mindenkinek, élvezze a nyáresti vacsorákat a szabadban, a desszert pedig legyen mindig gyümölcs! Garantáltan glutén –és laktózmentes.. :-)

Szép napot kívánnak a Rendezvényhelyszínek Honlapjának munkatársai.

Regisztráció nyereményjátékhoz:
Regisztrációval egyidejűleg elfogadom az Általános Felhasználási Feltételeket.